Mediació ambiental


Vius en una zona que està prevista una actuació macro d’instal·lació de fotovoltaiques?

Estan comprant terrenys algunes corporacions i el paisatge està canviat en el teu territori?

Treballes a un ens públic (Ajuntament, Diputació, Departament de la Generalitat o de l’Estat) i no pots posar en marxa el projecte del desenvolupament d’infraestructures d’energies renovables per la tensió i/o oposició ciutadana?

Existeix una tensió no latent entre diferents col·lectius del municipi pel nou projecte d’impacte ambiental que està plantejant l’Ajuntament?

Les al·legacions són tantes que esteu en una situació de bloqueig? La mediació ambiental amb mirada restaurativa és una bona d’aproximació als conflictes ambientals.

¿Què és la mediació ambiental?


La mediació ambiental és el procés de mediació que es posa en marxa entre grups de persones, organitzacions, administracions i corporacions que tenen la disputa sobre la qualitat de vida de les persones i/o les condicions ambientals en un territori.

Actualment no existeixen pràcticament serveis de mediació especialitzats en aquest camp i, en canvi, sí que s’han fet servir diferents maneres de Gestió Integral de Conflictes amb mirada mediadora i de pràctiques restauratives en diferents projectes i programes com: el desenvolupament d’infraestructures de telefonia mòbil de la mà del CTTI (Generalitat de Catalunya) o el desenvolupament d’infraestructures de tecnologies renovables a través del PLATER. A nivell més micro tots aquells conflictes vinculats al manteniment de la natura versus altres interessos de negoci com: turistificació d’àrees o l’ampliació d’un vial per un municipi o altres projectes d’impacte ambiental amb resposta de la ciutadania (vinculades a polítiques públiques sectorials, territorials i que impliquen accions col·lectives).

Ara bé aquestes pràctiques amb mirada mediadora no han desenvolupat, fins el moment, protocols d’actuació com a procés de mediació en l’àmbit del medi ambient.



La mediació ambiental amb mirada restaurativa és un procediment que necessita de la participació pública en la presa de decisions i una amplitud en l’enxarxament de casuística de tipologia de conflictes: estructurals, de valors, relacionals amb trets de gran importància com la pertinença al territori, el benestar i la sostenibilitat socioeconòmica i de l’entorn natural.

Espai Coneix ha participat en projectes com: GECODIT (Governança radioelèctrica) en el Desplegament d’Infraestructures de Telefonia Mòbil, CTTI, Generalitat de Catalunya); elaboració del I PLA ESTRATÈGIC DE LA DONA EN EL SISTEMA RURAL VALENCIÀ de Diputació de València; el
I Pla de Promoció de la Dona Rurals de la Comunitat Valenciana (Generalitat Valenciana);
Pla Estratègic 2019-2022 de la Plataforma de Sobirania Alimentària del País Valencià o la Coordinadora Camperola del País Valencià (CCPV-COAG) o, actualment, en el projecte sobre canvi climàtic, energia i sostenibilitat de: «El meu Barri Verd» de la Fundació València Clima i Energia, València.

Espai Coneix i les seves especialistes

Mireia Pujol Carme - portada

Mireia Pujol Carme
ESPECIALISTA EN PRÀCTIQUES RESTAURATIVES EN CENTRES EDUCATIUS D’ALTA I MÀXIMA COMPLEXITAT
Inés Martínez Chacón - portada

Inés Martínez Chacón
facilitació de processos participatius de generació de consensos i deliberatius
Elisenda Vallès Carrera - portada

Elisenda Vallès Carrera
Acompanyament psicoemocional, Comunicació no violenta, perspectiva de gènere i processos participatius de generació de consens i deliberatius

Exemples de mediació ambiental

Desplegament d’infraestructures de telefonia mòbil.

Les telefonies mòbils faciliten el dret a l’accés de la informació i la connexió a la ciutadania. A la vegada, per un costat: la ciutadania s’organitza perquè, entre d’altres, desconeixen l’impacte de les ones de telefonia (potència, amplitud, ubicació, compliment de normativa, compliment del principi bàsic de precaució cap a la salut marcat per la UE,etc) al seu municipi. Per altre costat: les corporacions de telefonies mòbils amb major desplegament no han cobert les necessitats i obligacions de les llicències de obra i serveis explicitats des de les competències municipals i, per finalitzar, els departaments corresponsables dels ajuntaments tenen l’obligació de transparència i de coneixement de les informacions que demana la ciutadania organitzada però no estan al seu abast. És el moment que un ens supramunicipal fa possible la mediació mediambiental i multipart pel Desplegament d’Infraestructures de Telefonia Mòbil per generar els mecanismes d’actualització de passat, present i futur desplegament amb el consens de totes les parts i els compliments tècnics i administratius corresponents.

Desplegament d’infraestructures d’energies renovables al món rural.

A certs territoris del món rural, el planejament de desplegament d’infraestructures d’energies renovables està en fase d’al·legacions públiques. La resposta social ha estat unànime i contrària a aquest tipus de desplegament i proposen alternatives al consistori que consideren sostenibles i respectuoses amb l’entorn mentre que l’ajuntament ha quedat bloquejat amb l’allau d’al·legacions i l’empresa privada guanyadora de la licitació de desplegament té unes temporalitats de compliment de contracte. La mediació ambiental amb mirada restaurativa és un procediment adequat per gestionar aquestes casuístiques de manera preventiva ( abans de les licitacions públiques com a procés participatiu de generació de consens del desplegament d’infraestructures al territori) i a la gestió ( en el moment de les fases de problemàtica comunicada i no latent).

Sóc agricultora ecològica i l’entorn hostil a les meves pràctiques.

Sóc agricultora ecològica i tinc les meves parcel·les associades a un Sistema de Participació de Garantia (SPG) de compra directa amb la meva clientela. Això suposa un trànsit de persones que visiten les parcel·les per garantir que les meves pràctiques agroecològiques són verídiques i gestionar la meva professió des de la confiança, la proximitat i l’enteniment de la tipologia de productes que poden trobar les persones o grups de consum interessades. Des de fa un temps a aquesta part, estic tenint boicots a la parcel·la per persones (que no animals) veïnes i que treballen també la terra. L’ambient és hostil i cada vegada tinc més problemes i més greus posant en perill l’estabilitat de la meva dedicació.
La mediació ambiental facilitaria l’aproximació a les altres persones que estan involucrades en el conflictes per, de manera voluntària, convidar-les a ser escoltades davant de l’agricultora que demana la mediació. Aquesta mediació no només és ambiental sinó que incorpora la vessant comunitària i restaurativa de les relacions entre les persones i/o grups implicats.

Preguntes freqüents sobre mediació ambiental


La mediació ambiental estarà presentada, habitualment, per entitats públiques o privades, per tant, necessitaran de l’anàlisi de la situació, el plantejament d’una proposta i un pressupost. Posa’t en contacte amb nosaltres i en parlem.


Permet consensuar el benestar, la qualitat de vida de les persones i de l’entorn natural des de la sostenibilitat i el respecte a totes les parts: incloent a l’intangible «medi ambient».

Segons la fase del procés de disputa i la tipologia de les parts implicades, el procediment tindrà peculiaritats explicitades «ad hoc» per Espai Coneix.

Tens més dubtes?

Contacta amb nosaltres i t’informarem de tot el que necessitis saber
Abrir chat
ESPAI CONEIX
Hola!
Si necessites alguna cosa ens pots escriure sense cap compromís.

Si necesitas algo nos puedes escribir sin ningún compromiso.