Mediació escolar
Vols formar o compartir eines comunicatives o de relacions amb els equips educatius del centre? Voldries crear el servei de mediació entre iguals (alumnat) per fomentar la convivència, autonomia, provenció d’eines en el centre?
Veus la necessitat de passar de les sancions a alguna conseqüència més educativa? Sents que les famílies podrien vincular-se de manera més positiva i millorar les seves capacitats davant dels conflictes amb els seus fills i filles?
La mediació és una excel·lent eina restaurativa i de reparació de situacions de conflicte als centres educatius, a més de ser una proposta d’aprenentatge, de compartir i de millorar en destreses comunicatives a les relacions.
Què és la mediació escolar?
La mediació escolar la podem utilitzar com a eina preventiva i de gestió de conflictes com: conductes impròpies, i que alteren la convivència al centre educatiu, conflictes entre iguals, conflictes entre alumnat i professorat; i, a més, pot ser una excel·lent eina restaurativa i de reparació en situacions que s’ha aplicat alguna sanció (assetjament, violències diverses, malentesos…) entre qualsevol de les parts implicades en la comunitat educativa (professorat, alumnat, famílies, equip monitoratge…).
Tipologia de mediacions escolars
Servei de mediació escolar entre iguals.
Mediació alumnat-claustre
Mediació claustre-famílies.
Servei de mediació de l’equip de monitoratge
extraescolars que tenen dins de les seves competències.
Espai Coneix i les seves especialistes
Mireia Pujol Carme
Inés Martínez Chacón
Elisenda Vallès Carrera
Exemples de mediació escolar
El centre educatiu vol millorar les relacions entre iguals
Valoren molt l’autonomia per gestionar les seves situacions i el garantir l’adquisició d’eines comunicatives, potenciar l’empatia i l’escolta entre ells i elles. Han decidit potenciar aquesta possibilitat entre l’alumnat de 4t i 5é de primària.
Espai Coneix realitza els tallers formatius i dinàmics sobre el procés de mediació i les habilitats necessàries entre l’alumnat dels grups triats i l’equip educatiu.
D’aquests tallers sortirà l’alumnat voluntari i el personal referent del claustre per posar en marxa el Servei en el centre educatiu. Després d’aquestes decisions, només falta acompanyar i assessorar al nou servei durant un temps limitat per aconseguir l’autonomia i empoderament de totes les parts i assolir el nou Servei de mediació escolar.
L’equip educatiu del centre pateix un increment de sancions entre l’alumnat
El compliment de les sancions no està generant cap canvi de comportament i necessiten alternatives a aquesta manera de funcionar. Decideixen formar-se i proveïr-se d’eines de gestió integral de conflictes per valorar canvis en el projecte educatiu, alternatives a les sancions, etc.
Espai Coneix cocrea la formació del claustre i acompanya la presa de decisions sobre el projecte educatiu a aplicar, les alternatives a les sancions i l’activació/supervisió dels protocols davant de violències al centre.
Incomprensió de les famílies
De manera reiterada des de l’AFA es reuneixen amb l’equip directiu per queixar-se, obtenir respostes de les «no sancions» i a organitzar-se per fer la queixa col·lectiva davant del
centre educatiu.
L’equip directiu decideix proposar mediació per rebaixar les tensions entre l’equip educatiu i les famílies, per intentar entendre’s entre les dues parts i focalitzar l’enteniment en el funcionament del centre davant l’alumnat.
Preguntes freqüents sobre mediació escolar
És un servei realitzat de manera pública (derivat de les entitats públiques implicades: consorci d’educació, centre de recursos pedagògics, departaments d’educació municipals, etc) o privada (pressupostos propis del centre educatiu, de les associacions de famílies, de les empreses dels equips de monitoratge). El pressupost s’adapta segons el tipus d’intervenció que es consensua amb tu/vosaltres.
Permet a l’alumnat aprendre, adquirir i millorar les seves capacitats de gestió emocional, comunicatives, d’autonomia i d’independència davant altres adults
externs al conflicte i, en el cas del claustre i/o famílies permet millorar les seves capacitats i la convivència/relacions en tot el centre educatiu.