Participació i dinamització comunitària


Necessites decidir alguna política pública amb la complicitat, informació i compromís de la ciutadania (joves, ciutadania en general, infància, col·lectius concrets…)?

Vols saber l’opinió sobre els serveis de la teva entitat amb l’equip treballador implicat? T’interessa millorar la convivència al barri? Tens uns pressupostos destinats a intervencions al municipi i vols destinar-los de manera participada, equitativa i d’interès pel veïnat?

Esteu en un moment de plantejament del Pla Estratègic de la vostra organització, d’inici d’un projecte amb treball en xarxa i intercooperació?
Espai Coneix SCCL és un recurs capaç de dissenyar, executar i elaborar el procés de participació i/o la dinamització amb la comunitat implicada.
participació i dinamització comunitària


Què és la participació i dinamització comunitària?


Els procediments de la Mediació Comunitària transformativa ens facilita metodologies de participació i dinamització comunitària dins de l’àmbit de la Promoció de la convivència.

La Promoció de la Convivència és aplicable tant en els moments de generació de grups (conèixer-nos, aprofundir en les relacions, generar cohesió de grup, etc) com en els processos participatius per la presa de decisions davant, per exemple, la intervenció de polítiques públiques (participació de la ciutadania en els pressupostos participatius, plans públics amb la participació de col·lectius d’interès, empoderament de la ciutadania en processos vinculants, etc) o d’organitzacions (empreses, entitats, associacions, elaboració del plans estratègics, etc).

La participació i dinamització comunitària és donar veu i espai a les necessitats i interessos de les persones implicades en el procés per cocrear la resposta davant l’administració pública o la corporació a la que pertanyen.


Espai Coneix SCCL és un recurs capaç de gestionar les necessitats i interessos del territori cap a la transformació comunitària sostenible, dinàmica i creativa.

Els objectius específics de la participació ciutadana són: gestionar des de la prevenció i promoció de la convivència (dinamització comunitària, construcció de ponts, capacitació en habilitats i capacitats comunicatives, generació de processos de participació de consens, …); gestionar i transformar el conflicte; promoció i foment de la intercooperació i el treball en xarxa.

Tots els i les agents implicades tenim corresponsabilitat en la generació i creació de la convivència des de la millora de l’accessibilitat a la població a la informació, recursos i la transformació de les situacions conflictives des de l’enteniment, la comprensió, el coneixement i respecte a les diversitats del territori.
participació i dinamització comunitària què és

Activitats de dinamització comunitària

Processos participatius

Espai Coneix facilita processos participatius de Generació de Consens i Deliberatius, principalment incorporant-se en totes les fases des del disseny, elaboració, execució, facilitació i seguiment aplicades a totes les seves característiques en les diferents fases d’intervenció com es detalla en la metodologia pròpia de la cooperativa (veure metodologia FIAS o clickar a la metodologia o similar: Víctor)
Els processos participatius són un mecanisme de governança democràtica per facilitar la participació política de la ciutadania. Es tracta d’interpel·lar a la ciutadania a parlar, ser escoltada i deliberar sobre temàtiques d’interès públic amb l’objectiu de contribuir a les polítiques públiques.

Pressupostos participatius

Els pressupostos participatius són una acció de govern de democràcia directa, principalment, municipal consistent en generar projectes des de la ciutadania amb el compromís pressupostari del govern corresponent. Aquesta tipologia de processos participatius necessiten d’un alt nivell de compromís per part de totes les parts implicades ja que la proposta de projectes es realitza per part de la ciutadania, les votacions obertes proporcionen el recolzament necessari i, des dels governs, els tècnics valoren la viabilitat tècnica dels projectes i assignen una quantitat pressupostària dels recursos públics. Existeixen diferents mecanismes i models de participació des de la consulta ciutadana fins un procés deliberatiu vinculant, per tant, des de l’Experiència d’Espai Coneix en la col·laboració amb altres entitats dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Barcelona o de la Generalitat Valenciana podem donar resposta a demandes de planificació, elaboració, dinamització, etc de diferents tipologies de Pressupostos participatius.

Plans estratègics

“La planificació estratègica consisteix en concebre un futur desitjable i definir els mitjans reals per a assolir-ho” R.L. Ackoff
Des d’aquesta visió, Espai Coneix proporciona les eines d’anàlisi de les organitzacions, elabora entrevistes individualitzades i/o col·lectives per poder planificar el procés participatiu més adequat de generació de consens i, finalment, proporciona les línies estratègiques i accions a elaborar cap a futur de l’entitat. D’aquesta manera, hem participat en l’elaboració del I Pla de Promoció de les Dones Rurals de la Generalitat Valenciana, en l’elaboració del I Pla del sistema rural de dones per la Diputació de València, al Pla Estratègic 2025-2030 de la Fundació València Clima i Energia, entre d’altres.Les persones implicades en el conflicte poden ser una unitat familiar o més i una persona del claustre o més. Segons la situació de conflicte es pot realitzar o no la mediació des del propi centre educatiu o bé des d’instàncies externes al conflicte.

Espai Coneix i les seves especialistes

Mireia Pujol Carme - portada

Mireia Pujol Carme
ESPECIALISTA EN PRÀCTIQUES RESTAURATIVES EN CENTRES EDUCATIUS D’ALTA I MÀXIMA COMPLEXITAT
Inés Martínez Chacón - portada

Inés Martínez Chacón
facilitació de processos participatius de generació de consensos i deliberatius
Elisenda Vallès Carrera - portada

Elisenda Vallès Carrera
Acompanyament psicoemocional, Comunicació no violenta, perspectiva de gènere i processos participatius de generació de consens i deliberatius

Casos pràctics de participació i dinamització comunitària

PROCESSOS PARTICIPATIUS

Fórum Jove BCN 21

Fòrum Jove BCN 21

Assistència tècnica, coordinació de comissions de treball, disseny i dinamització de les sessions deliberatives del procés. El Fòrum Jove BCN, és una assemblea deliberativa formada per 99 joves entre els 16 i els 29 anys, que s’ha estat reunint des de juliol fins a desembre 2021 per a fer una sèrie de recomanacions a l’Ajuntament de Barcelona sobre les polítiques de joventut que cal dur a terme a la ciutat, donant resposta a una pregunta inicial que se’ls formulava: Com a jove que vius a Barcelona, Què necessitaries per a dur a terme el teu projecte de vida?
Plan de adolescencia y juventud de Barcelona 2023-2030

Procés Participatiu del Pla Jove de Barcelona 2023-2030

Procés participatiu per a la definició del Nou Pla d’Adolescència i Joventut 2022-2030 on mitjançant la creació de debats entre joves de 16 i 29 anys, així com amb els diferents professionals que treballen en relació en la població adolescent i jove es recullen accions i propostes per a incorporar al nou pla. Projecte d’intercooperació amb Pla Estel i MonoDestudio.
Proceso participativo para la ciudadanía adolescente de Barcelona

Processos participatius amb l’Adolescència de Barcelona 2020-2021 (Decidim.Barcelona)

Intercooperem i facilitem els espais de discussió i presa de decisions sobre les preocupacions i les accions que l’adolescència de la ciutat de Barcelona posaria en marxa. Aquest projecte el realitzem amb altres entitats: Descoberta i Nadal Villena i és un procés coordinat per Pla Estel i Urbanins.

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Dinamització Hackatons (pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana 2021)

a través de la col·laboració amb MonoDestudio cooperativa

Dinamització dels pressupostos participatius de la ciutat de Barcelona

a través de la col·laboració amb Pla Estel i MonoDestudio.

ELABORACIÓ DE PLANS ESTRATÈGICS

Procés participatiu i elaboració de l’esborrany de l’I Pla Estratègic valencià de les dones rurals

El projecte de la Generalitat Valenciana a través del Servei de Promoció a la Dona Rural de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, de la mà de la coordinació de la Fundació Mundubat, Espai Coneix ha dissenyat, elaborat i executat 14 tallers participatius en tot el territori valencià per a oferir un esborrany de l’I Pla Estratègic des de les necessitats, prioritats i interessos amb la veu de les dones rurals com a protagonistes.

Elaboració Guia metodològica per a la participació de la infància en la transformació d’espais públics

Redacció de la guia metodològica amb l’objectiu de proporcionar recomanacions sobre com pot el personal tècnic de l’Ajuntament de Barcelona involucrat en les transformacions de l’espai públic incorporar la mirada de la infància mitjançant la seva participació.

Pla Estratègic de la Plataforma de Sobirania Alimentària del País Valencià

La demanda de generació d’un Pla Estratègic de la Plataforma va tenir diferents fases: anàlisi de la situació de les persones/col·lectius integrants d’aquesta; posada en comú participada de les necessitats i els interessos; visibilització de la situació actual i dinamització dels consensos presos de continuïtat de futur.

Preguntes freqüents sobre dinamització i participació comunitària

És un servei realitzat de manera pública (derivat de les entitats públiques implicades: consorci d’educació, centre de recursos pedagògics, departaments
d’educació municipals, etc) o privada (pressupostos propis del centre educatiu, de les associacions de famílies, de les empreses dels equips de monitoratge). El pressupost s’adapta segons el tipus d’intervenció que es consensua amb tu/vosaltres.

Permet a l’alumnat aprendre, adquirir i millorar les seves capacitats de gestió emocional, comunicatives, d’autonomia i d’independència davant altres adults
externs al conflicte i, en el cas del claustre i/o famílies permet millorar les seves capacitats i la convivència/relacions en tot el centre educatiu.

Permet a l’alumnat aprendre, adquirir i millorar les seves capacitats de gestió emocional, comunicatives, d’autonomia i d’independència davant altres adults
externs al conflicte i, en el cas del claustre i/o famílies permet millorar les seves capacitats i la convivència/relacions en tot el centre educatiu.

Tens més dubtes?

Contacta amb nosaltres i t’informarem de tot el que necessitis saber
Abrir chat
ESPAI CONEIX
Hola!
Si necessites alguna cosa ens pots escriure sense cap compromís.

Si necesitas algo nos puedes escribir sin ningún compromiso.