Participació i dinamització comunitària
Necessites decidir alguna política pública amb la complicitat, informació i compromís de la ciutadania (joves, ciutadania en general, infància, col·lectius concrets…)?
Vols saber l’opinió sobre els serveis de la teva entitat amb l’equip treballador implicat? T’interessa millorar la convivència al barri? Tens uns pressupostos destinats a intervencions al municipi i vols destinar-los de manera participada, equitativa i d’interès pel veïnat?
Esteu en un moment de plantejament del Pla Estratègic de la vostra organització, d’inici d’un projecte amb treball en xarxa i intercooperació?
Espai Coneix SCCL és un recurs capaç de dissenyar, executar i elaborar el procés de participació i/o la dinamització amb la comunitat implicada.
Què és la participació i dinamització comunitària?
La participació i dinamització comunitària és donar veu i espai a les necessitats i interessos de les persones implicades en el procés per crear de manera conjunta (cocrear) la resposta davant l’administració pública o la corporació a la que pertanyen.
Els procediments de la Mediació Comunitària transformativa ens facilita metodologies de participació i dinamització comunitària dins de l’àmbit de la Promoció de la convivència.
La Promoció de la Convivència és aplicable tant en els moments de generació de grups (conèixer-nos, aprofundir en les relacions, generar cohesió de grup, etc) com en els processos participatius per la presa de decisions davant, per exemple de: intervencions de polítiques públiques per part de ciutadania(participació de la ciutadania en els pressupostos participatius, plans públics amb la participació de col·lectius d’interès, empoderament de la ciutadania en processos vinculants, etc) o d’organitzacions (empreses, entitats, associacions, elaboració del plans estratègics, etc).
Espai Coneix SCCL és un recurs capaç de gestionar les necessitats i interessos del territori cap a la transformació comunitària sostenible, dinàmica i creativa.
Els objectius específics de la participació ciutadana són: gestionar des de la prevenció i promoció de la convivència (dinamització comunitària, construcció de ponts, capacitació en habilitats comunicatives i gestió de situacions complexes, generació de processos de participació de generació de consens i/o deliberatius…); gestionar i transformar el conflicte; promoció i foment de la intercooperació i el treball en xarxa.
Tots els i les agents implicades tenim corresponsabilitat en la generació i creació de la convivència des de la millora de l’accessibilitat per part de tota la població amb les seves diversitats a: la informació, als recursos i a la transformació de situacions conflictives des de l’enteniment, la comprensió, el coneixement i respecte a les diversitats del territori.
Activitats de dinamització comunitària
Processos participatius
Els processos participatius són un mecanisme de governança democràtica per facilitar la participació política de la ciutadania. Es tracta d’interpel·lar a la ciutadania a parlar, ser escoltada i deliberar sobre temàtiques d’interès públic amb l’objectiu de contribuir a les polítiques públiques.
Pressupostos participatius
Plans estratègics
Des d’aquesta visió, Espai Coneix proporciona les eines d’anàlisi de les organitzacions, elabora entrevistes individualitzades i/o col·lectives per poder planificar el procés participatiu més adequat de generació de consens i, finalment, proporciona les línies estratègiques i accions a elaborar cap a futur de l’entitat. D’aquesta manera, hem participat en l’elaboració del I Pla de Promoció de les Dones Rurals de la Generalitat Valenciana, en l’elaboració del I Pla del sistema rural de dones per la Diputació de València, al Pla Estratègic 2025-2030 de la Fundació València Clima i Energia, entre d’altres.Les persones implicades en el conflicte poden ser una unitat familiar o més i una persona del claustre o més. Segons la situació de conflicte es pot realitzar o no la mediació des del propi centre educatiu o bé des d’instàncies externes al conflicte.
Espai Coneix i les seves especialistes
Mireia Pujol Carme
Inés Martínez Chacón
Elisenda Vallès Carrera
Casos pràctics de participació i dinamització comunitària
PROCESSOS PARTICIPATIUS
Fòrum Jove BCN 21
Procés Participatiu del Pla Jove de Barcelona 2023-2030
Processos participatius amb l’Adolescència de Barcelona 2020-2021 (Decidim.Barcelona)
PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS
Dinamització Hackatons (pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana 2021)
Dinamització dels pressupostos participatius de la ciutat de Barcelona
ELABORACIÓ DE PLANS ESTRATÈGICS
Procés participatiu i elaboració de l’esborrany de l’I Pla Estratègic valencià de les dones rurals
Elaboració Guia metodològica per a la participació de la infància en la transformació d’espais públics
Pla Estratègic de la Plataforma de Sobirania Alimentària del País Valencià
Preguntes freqüents sobre dinamització i participació comunitària
Les principals activitats de dinamització comunitària són la facilitació de grups, equips, plataformes, organitzacions, entitats, etc a assolir els seus objectius: cohesió en equips de treball, inclusió a un barri, planificació estructural d’organitzacions i/o plataformes, provenció d’eines per l’autonomia i funcionalitats del treball en xarxa, etc
Les metodologies dels processos participatius per generació de consens venen donades per la Tecnologia Social Apreciativa i els processos de participació i governança democràtica deliberatius podeu trobar-los aquí.
Aquesta tipologia de processos participatius necessiten d’un alt nivell de compromís per part de totes les parts implicades ja que la proposta de projectes es realitza per part de la ciutadania, les votacions obertes proporcionen el recolzament necessari i, des dels governs, els tècnics valoren la viabilitat tècnica dels projectes i assignen una quantitat pressupostària dels recursos públics. Existeixen diferents mecanismes i models de participació des de la consulta ciutadana fins un procés deliberatiu vinculant.